Residential

Stacked stone water wall
Stacked stone water wall

A wall of stacked stone with water gently trickling down into a pool filled with aquatic plants.

press to zoom
Garden Highbury, London N5
Garden Highbury, London N5

Late summer

press to zoom
Garden Highbury London N5
Garden Highbury London N5

Planting Design Gives interest throughout the year. Autumnal highlights on the Amelanchier look spectacular with the blue-green of the Euphorbia and the mid green of the tree ferns.

press to zoom
Stacked stone water wall
Stacked stone water wall

A wall of stacked stone with water gently trickling down into a pool filled with aquatic plants.

press to zoom
1/12
Private Garden, London N5

Working in collaboration with the architect responsible for the renovation and extension of this large victorian villa.  This ensured the landscape design sucessfully meshed with their plans for the house.

The garden design includes a large Portland stone patio alongside a 25ft koi pond close to the main living space.  Wide stones create stepped paths leading out from the patio and from the living room through the wide borders to the lawn.  At the far end of the lawn are more wide stepping stones to the pergola-covered deck which is pierced by a mature horse chestnut tree.  

A hidden path takes you through the wide border to an invisible gate which provides access through the screen, to a food growing area where three large raised beds a shed and a greenhouse are located.

The bespoke joinery screen that hides this from the house also has a decked area with a balcony and pergola.  This provides an alternative seating area with views to the food-growing area and the trains that run in a cutting beyond the garden.  A trainspotters paradise!

The central lawn is surrounded on all sides by wide densely planted borders, edged in low Box and filled with large tree ferns, low Box mounds and a variety of shrubs and perennials, to give maximum interest throughout the year.

Littlewood 2
Littlewood 2

Mature planting after five years

press to zoom
Littlewood 6
Littlewood 6

press to zoom
Littlewood-fj-2012-13.jpeg
Littlewood-fj-2012-13.jpeg

press to zoom
Littlewood 2
Littlewood 2

Mature planting after five years

press to zoom
1/8
Private Garden, Littlewood,
Norwich, Norfolk

A garden design for a new-buld house on a small development of eco-friendly houses.

The plan takes advantage of two areas to each side of the house to create three distinct areas; The main lawn and formallly planted bed which is visible from the house and two hidden gardens, a fern garden and meditation area to one side and to the other a long fence shelters a food production area and creates a 'secret garden' which is a south-facing sun trap with a deck, water feature and wildlife-friendly planting.

A mixed hedge has been planted against the fence and play equipment for children has been installed. 

Highgate Garden planted steps
Highgate Garden planted steps

Sedums were pushed into the gaps at the rear of each stone step to make them 'float' newly created beds at the edge of the patio have been planted with ferns to hide the low brick wall

press to zoom
Highgate garden, pond.
Highgate garden, pond.

Newly planted ferns hide the base of the raised pond and add another layer of green

press to zoom
Highgate Garden, Ferns
Highgate Garden, Ferns

The ferns have grown to hide the brick wall of the raised pond and behind the 'Festival of Britain' chair.

press to zoom
Highgate Garden planted steps
Highgate Garden planted steps

Sedums were pushed into the gaps at the rear of each stone step to make them 'float' newly created beds at the edge of the patio have been planted with ferns to hide the low brick wall

press to zoom
1/8
Private Garden, Highgate, 
London N6
 

A large garden in N6 which was redesigned to create wider borders to accommodate maximal planting and to zone the raised part of the garden into two distinct areas; the main lawn to be surrounded by lush planting and a separate far area which was used by children for a ping-pong table in summer that could become a food-growing area in the future.

A lower area near the house already had a pond and patio, however seen from the house too  much hard landscaping was dominating the view.  We removed some of the paving to create new areas into which ferns were planted to screeen the low walls and added plants inbetween the steps that will fill out to give the desired 'floating step' effect.  Spaces in the borders were filled with mainly evergreeen perennials.